Terug naar: Het Overzicht van etiketten

De Erthels komen er aan…

In het voorjaar van 2000 doken de Erthels op. Ze dronken Urthel en klonken de potten onder een luid en vrolijk ‘Paché!’. De guitige sprookjesfiguren hebben een klein decennium later al een mooi assortiment ter hunner beschikking. Als aardse wezens genieten we gelukkig mee van de brouwkunsten van Hildegard en de creatieve exploten van echtgenoot Bas Van Ostaden.

 

 

 

Het verhaal van de Urthel bieren is dat van de Erthels, Bas en Hildegard. Bas van Ostaden ontdekte in het Vlaamse Ruiselede de avonturen van een mysterieus volkje, de Erthels. De Erthels is mysterieus volkje dat zijn oorsprong heeft in de bossen van Brabantse Kempen, in het stroomgebied van het riviertje de Leye. Het grensgebied even ten zuiden van wat nu Hilvarenbeek is. In vroeger tijden leefden de Erthels er in rust en vrede. Zij zijn de uitvinders van Urthel, een geneeskrachtige drank die in meerdere soorten gemaakt werd.

Urthel, een geneeskrachtige drank

De oudste Urthel soorten hebben allen hun eigen geneeskrachtige werking. Zo zijn er de :

Tonicum Finiboldhus: In 1928 ontdekte men in de nerphen van de oude Geboden linde van Mierth vreemdsoortige tekens en symbolen. Geleerden van de Universiteiten van Leuven en Parijs bestudeerden vele jaren dit fenomeen dat ook wel “De Mythe van Mierth” werd genoemd. Het bleken de spannende avonturen te zijn van een in de geschiedenis verloren gewaand volk – De Erthels – en hun Grote Treckh naar Vlaenderen, het land van hun bloedverwanten, de Ruysselederthels.

 

 

De verhalen zijn opgetekend in – De Onvoltooide Cronycken van Erth -.

Op hun tocht genoten ze van een bijzondere drank. Urthel, gebrouwen door de Leyerth van de Enklaverth. Vooral de Urthel van Ley bezat vele geneeskrachtige eigenschappen. Het bevorderde de haargroei en was aldus bekend als het beste middel tegen kaalhoofdigheid, – Tonicum Finiboldhus -.

Drink Urthel uit een Knuyst, het glas van de Erthels. Urthel is gebrouwen in de koperen ketels van de Leyerth van Ley, uit het beste Leynatsel van de Enklaverth der Vorte Bossen, nabij Ruyselede.

Geniet en tot nerph’s

Hibernus Quentum: Wanneer de Hemel zich vervult met donkere Guursels en Koude Triest; enkel dan alleen brouwt de oude Leyerth van Ley zijn hartverwarmende Tripelnatsel. De warm blonde kleur neemt u mee naar het gezellig dansende haardvuur in het Erthelkot van Baldarth de Uitbaterth.

 

 

De smaak is vol en stemt het gestel kalm en tevreden. Het geheim van Hibernus Quentum Tripel zit echter in de magische Valley nevels die gevangen zitten in uw Knuyst.

PACHÉ en tot Nerph‘s

 

 

 

Novicius Vertus: Aan de vooravond van zijn Boldh mag de jonge Erthel, Groenlingh genaamd, voor het eerst de Grote Vergaderingh bijwonen van de stamoudsten. Dit eindigt immer met het nuttigen van een Knuyst Urthel. Dit is een aloude traditie. Echter, deze inauguratie of inwijding start voor de jonge onervaren Erthel met een Urthel die een weinig Gheestverruimend, maar niet minder smakelijk is. De Novicius Vertus is de eerste stap in de wereld van de Erthels.

 

Samaranth: Urthel Samaranth 12 is een bier om in alle rust van te genieten tijdens de lange avonden wanneer de donkere hemel zich vervult “met kille Guursels en koude Triest”. Als het blad van de Oude Eyck van Gorp met zijn roodbruine tint het begin van de herfst aankondigt is het tijd voor de mooiste en warmste Urthel uit de reeks, De Samaranth. Met zijn bijna 12,0% alcohol, zijn geurige aroma en de fluweel zacht bittere afdronk laat deze Quadrium de Erthels met weemoed terug denken aan de schone en dierbare momenten van het afgelopen jaar, daarbij zachtneuriënd de oude Leyliederen van weleer.

 

Parlus Magnificum: De Erthels, de makers van Urthel, hebben er wel een heel bijzondere stamgenoot bij. Magiër Parlus Magnificum. Deze uitzonderlijke en welbespraakte Erthel vond op een zekere dag aan de oever van de Ley, verscholen in het hoge riet, een oud en versleten officierenuniform compleet met alle gouden frutsels en fratsels en besloot dit aan te trekken. Ook al waren de mouwen veel te lang en viel het hoofddeksel tot ver over zijn ogen, toch was hij bijzonder gesteld op zijn nieuwe voorname kostuum. Hij paradeerde zo trots als een pauw door de straten van de Enklaverth van Ley, daarbij zijn medestamgenoten vanuit de hoogte, voor zoverre je dat van deze kleine wezens kunt zeggen, en belezend toesprak. Deze op hun beurt vroegen zich af wie deze mooiprater, deze Parlus Magnificum, eigenlijk wel was. Welke rare snoeshaan toverde toch al deze vreemde woorden, die geen Erthel begreep, zomaar uit zijn mouw?
En zo was zijn naam geboren. Parlus Magnificum. Hij die mooie praatjes verkoopt. Wees dus gewaarschuwd, Gij Grote Wezens voor de uitwerking van dit ”Sprakelijke” gerstenat.

Vlaemse Bock: Éénmaal per jaar, tegen het einde van augustus, brouwt Hildegard haar originele Vlaemse Bock. Deze traditie vindt zijn oorsprong in het voorjaar van 2003 wanneer zij de opdracht krijgt om een speciaal Bokbier te ontwerpen en te brouwen. Heel bijzonder want Vlaanderen kent niet zoals Nederland een rijke bokbiertraditie. Maar ja, je bent nooit te oud om te leren… En zo begon een nieuwe traditie binnen Brouwerij De Leyerth. Ieder jaar, wanneer de wereld zich kleurt in de vele tinten van de herfst en de avond vroege zijn intrede doet dan is de nacht vol sidderingen en angstrillingen. Dan is het de tijd voor…

 

Hop-it:  Geïnspireerd door een reis naar de Noord westelijke pacific, heeft Urthel brouwer Hildegard dit eerbetoon aan hop-bier in de stijl van de Amerikaanse ambachtelijke brouwers gemaakt. Gebruikmakend van Europese hop en niets anders dan Pilsener mout, heeft Hildegard een hoppige, smakelijke, klassieker gecreëerd.

 

 

Saisonnière

 

 

 

De Knuyst

Drink Urthel uit een Knuyst, het glas van de Erthels. Urthel is gebrouwen in de koperen ketels van de Leyerth van Ley, uit het beste Leynatsel van de Enklaverth der Vorte Bossen, nabij Ruyselede.

 

 

 

In de Middeleeuwen verhuisde het volk naar de omgeving van het Vlaamse Ruiselede en het volkje raakte in de vergetelheid. Totdat Bas van Ostaden de geschiedenis van de Erthels weer tegenkwam. Samen met zijn Hildegard bliezen zij nieuw leven in de drank die nu beter bekend is onder de naam bier. Hildegard ging de bieren brouwen en Bas ontrafelde vele geheimen van de Erthels. Bas ontdekte dat de Erthels in de Middeleeuwen vertrokken naar het West-Vlaamse land, wat nu de omgeving van Ruiselede is.

 

 

 

Onvoltooide Cronycken van Erth

Het verhaal de Erthels is opgetekend in de “Onvoltooide Cronycken van Erth.”. Deze kronieken vertellen hoe het volkje leefde, wie zij waren, wat zij deden. Compleet met een eigen gebarentaal en zelfs een tolheffing op de bieren.

 

 

 

En tot slot… wie bedenkt zo’n pracht verhaal en zulke lekkere bieren?

Hildegard

hildegardvanostradenEen van de meest creatieve brouwers van dit moment is een vrouw, Hildegard van Ostaden.

Als brouwer van Urthel uit het West-Vlaamse Ruiselede bedacht zij de reeks Urthelbieren die geheel volgens de authentiek Vlaamse brouwerskunst met geduld en in alle rust sinds begin 2007 bij Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot gebrouwen worden.

Na haar studie aan de Kaho St. Lieven te Gent, waar zij afstudeerde als industrieel ingenieur met als specialisatie brouwerij, gaf zij vier jaar les aan jonge aankomende ingenieurs en begeleidde zij in opdracht van Belgische en Nederlandse brouwerijen tal van projecten.
Maar ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Samen met haar echtgenoot en Cronycker Bas laten zij ons sinds het voorjaar van 2000 weer in sprookjes geloven.

Hildegard zal steeds op zoek blijven naar bijzondere creaties voor haar Urthellijn. We kunnen in de toekomst zeker nog veel nieuwe en heerlijke Urthelbrouwsels van haar verwachten.

Bas

BasvanOstadenBas van Ostaden is naast tekenaar, tekstschrijver, illustrator, beeldend kunstenaar en verhalenverteller (Cronycker) ook ondernemer. Hij is niettegenstaande zijn Nederlandse roots, een rasechte Bourgondiër.

Bas zijn atelier kijkt uit over de zacht glooiende weilanden van West-Vlaanderen en dit mooi plaatje zal zeker het decor zijn geweest voor zijn verhalen over Erthels, de kleine bebaarde kaalhoofdige aardmannetjes die, genietend van hun geneeskrachtige drank Urthel, de meest uiteenlopende avonturen beleven.

Het concept

De bieren van Urthel zijn, anders dan andere bieren, doorspekt met mystieke sagen en Erthellegenden. Bier moet niet alleen lekker zijn om te drinken maar ook spannend en leuk zijn.

De Brouwerij

Op www.urthel.com staat nog veel meer informatie over de brouwerij, het assortiment en dergelijke.
Voor de rest: proost, uh … paché!

Terug naar: Het Overzicht van etiketten