Terug naar: Het Overzicht van etiketten
Op de etiketten van alle Grimbergen bieren staat een gestileerde feniks of vuurvogel die in vlammen opgaat.. Verder vind je er het jaartal 1128 en de latijnse spreuk ardet nec consumitur. Waarom deze keuzes voor de etiketten?
De Feniks
De feniks (soms: phoenix; Grieks: Ο Φοίνιξ; Chinees: 鳳 of 鳳凰; Mandarijn: Feng of Fenghuang; Kantonees: Fong of Fong Wôong) is een fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. De Maleise feniks wordt Garoeda genoemd.
Eigenschappen
De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan bovenin een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.
Ook schreef de Romeinse dichter Ovidius in een gedicht dat de Assyriërs de vogel feniks noemen. Hij zou geen zaden en grassen eten, maar het sap van sappige kruiden gebruiken als levensmiddel. Na vijfhonderd jaar geleefd te hebben zou de feniks hoog in een eik een nest van schors, kruiden en mirre maken. Als hij erin zat vloog het in brand. De geur van de kruiden neemt de ziel van de oude feniks mee. Het lichaam verbrandt en er komt een kleine feniks uit. Hierin nam de oude ziel weer plaats om weer 500 jaar te leven.
Voordat hij door de Grieken werd teruggehaald, verscheen de feniks, de goddelijke vogel, voor het eerst in Egypte; het is een grijsachtige reiger, een dier dat verbonden was aan de seizoenen en getijden van het water van de Nijl. De Egyptenaren dachten dat hij zichzelf voortplantte om mee te doen aan de feesten van de wedergeboorte van de natuur.
Het christelijk geloof zag in de feniks het symbool van de herrijzenis.
Twee Europese, en ten minste één Aziatische, Ridderorden van de Feniks werden naar dit fabeldier genoemd: Orde van de Feniks (Griekenland), Orde van de Feniks (Hohenlohe) en Orde van de Feniks (Republiek China). De Japanse feniks of Ho-o’ komt op medailles zoals de Medaille van het Japanse Rode Kruis voor.
Harry Potter
En dan naar een modernere legende uit onze tijd. In de film Harry Potter and the Chamber of Secret komt een Feniks voor die net als in de oude legenden in vuur en vlam opgaat om vervolgens herboren te worden uit z’n eigen as.
Het Norbertijnerklooster van Grimbergen
Nadat de abdij van Grimbergen (net ten zuiden van Brussel) gesticht werd in 1128, werd ze in 1142 een eerste keer vernietigd. Dit herhaalde zich in 1566 en in 1798. De abdij werd telkens terug opgebouwd.
Je kunt dus zeggen dat de abdij net als de Feniks na een brand weer werd herboren uit z’n eigen as…
De paters van Grimbergen kozen de feniks als embleem: teken van de eeuwige hergeboorte van hun abdij. Ook hun leus werd ter ere van de feniks geschreven: ardet nec consumitur, brandt maar vergaat niet.
Op oudere Grimbergen etiketten is de feniks nog duidelijker afgebeeld als onderdeel van een glas-in-lood raam. Dit komt omdat het klooster daadwerkelijk van dit soort glas-in-lood ramen met afgebeelde feniks bezit.
Marketing: Grimbergen het bier van de Feniks
Op alle Grimbergen etiketten staat de Feniks afgebeeld:
Weinig merken hebben zo’n rijke historie als Grimbergen abdijbier uit België. De meeste mensen kennen de naam Grimbergen alleen dan houdt het helaas op. Juist merkinhoud triggert consumenten om Grimbergen te proberen bleek uit onderzoek. Zo werd de beeldkroniek “De legende van de Feniks” geboren. Dit modern vormgegeven beeldverhaal, vertelt door de huidige abt van Grimbergen, is de drager van een activatie campagne die het merk tot leven brengt in zowel retail, slijters als horeca kanaal. Geniet van Grimbergen en ontvang “De legende van de Feniks” beeldkroniek gratis. Een vernissage-tour met de monniken van Grimbergen langs horecagelegenheden zorgde voor veel proefsessies en media aandacht.
Voor meer info over de geschiedenis van de abdij van Grimbergen verwijs ik naar bovenstaande boek.
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Feniks
http://www.grimbergenbier.be/legend-of-the-feniks