Pyromaan/Witte Maan/Donkere Maan/Volle Maan
Terug naar: Het Overzicht van etiketten
“Bij volle maan brouwt De Heks haar bier”
De bieren Volle Maan (Blond 6,2% alc.), Donkere Maan (Dubbel 7,5% alc.), Witte Maan/Watou’s Wit (Witbier 5% alc.) en Pyromaan (Blond 6,3 % alc.), hebben op hun etiketten, 1 belangrijke overeenkomst, namelijk het logo van een vliegende heks.
In 2012 is de Pyromaan terecht tot beste huisbier van Nederland verkozen in de categorie lichte bieren door Proost! Magazine, het enige, onafhankelijke vakblad voor de drankverstrekkende horeca. Lees hier het volledige artikel.
Daarnaast heeft in BIER! : Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier; Winter 2012, Nummer 17 een interview met Arnoud Pijpker (bedrijfsleider van Bierencafé de Heks), door Lieke Janssen gestaan met de titel: Het verhaal van De Heks en De Pyromaan.
Waar komt deze Heks vandaan? Wie is zij? wat is de link met de maan? en waarom staat zij op deze bieretiketten?
Daarvoor moeten we naar Hanzestad Deventer, en wel naar het oude centrum, waar op het oude jaarmarktplein De Brink, bierencafe De Heksenketel lag. Inmiddels heet het cafe: Bierencafe De Heks.
Al begin 1300 was er een herberg gevestigd op deze plek, maar in de jaren ’70 kreeg de Heks zijn huidige vorm. In hoogtijdagen had de “Heksenketel” meer dan 200 verschillende bieren over de gehele wereld op fles en acht, voornamelijk Belgische bieren, op de tap. Inmiddels is het aantal bieren afgenomen tot het nog steeds respectabele aantal van 70+. Daarnaast zijn er 19 bieren op tap.
‘De Heks’ is inmiddels een begrip in Deventer en trekt veel verschillende type mensen. Weinigen weten ook dat de “Heks” ook als enige kroeg terug te vinden is in het stadje “Madurodam”.
Maar nu dan toch die Heks:
“Bij volle maan brouwt De Heks haar eigen bier”
Die heeft erg diep in het glaasje gekeken, is met haar harsens vol op deze gevel geknald en heeft daarbij behoorlijk schade berokkend aan dit vroeg middeleeuwse monument…en aan zichzelf.
Maar ja “elk nadeel heb z’n voordeel” zei Johan Cruijff en dit bespaart een uithangbord.
Sinds 2014 hangt er echter wel een naambordje.