Indonesia: Nachtelijk wandelen in het Bromo Tengger Semeru National Park en zonsopkomst bij de Bromo – 2003
De Bromo is de bekendste vulkaan op het eiland Java, Indonesië. De berg is met 2392 meter zeker niet de hoogste berg van de regio, maar de ligging is wel zeer bijzonder. De vulkaan ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer. De Bromo maakt deel uit van het Tenggermassief en is gelegen in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru dat in Oost-Java ligt.
Een populaire activiteit is de zonsopgang bekijken vanaf de rand van de krater van de Bromo, midden in het betoverende maanachtig landschap. De wandeling start midden in de nacht, vanaf een hotel in de buurt van de krater. Na ongeveer één uur lopen bereikt men via een trap de krater.
Nadat we rond 4 uur ‘s ochtends waren vertrokken vanuit ons hotel in Batu naar de hellingen rondom het Nationaal Park waar ook de Bromo ligt, hebben we eerst warme thee gedronken om daarna de helling te beklimmen naar de rand. Het is best koud ‘s ochtends als je zo hoog staat. Wat echter heel erg komisch was, was een zuid koreaans reisgezelschap, waarvan de leden in dikke dubbele wintertruien, dubbele broeken, dikke gebreide wanten en wollen mutsen rondliepen, met ook nog eens een dikke drie keer om de hals gewentelde wollen sjaal om, zodat alleen de ogen en hetgezicht tuuse haarlijn en bovenkant van de neus zichtbaar was. OK, je kunt het ook overdrijven. Het was koud, maar het was niet de Elfstedenwinter van 1963.
Na ontzettend van een prachtige zonsopkomst te hebben genoten, waarbij het buitenaards aandoende landschap rondom de Bromo steeds beter zichtbaar werd (de ochtendnevels verdampten en het licht nam toe), reden we vanaf de top met een busje naar de voet van de Bromo om vandaar uit op kleine paardjes door een ruig met grote stenen bezaaid landschap naar de onderste treden van een steile trap te rijden die naar de vulkaankraterrand leidde. De omgeving was erg zanderig/stoffig, waardoor maskertjes geen overbodige luxe waren. De Bromo en ook de verderop gelegen veel hogere Semeru zijn twee zeer actieve vulkanen die dan ook constant staan te walmen.
Dat een vulkaan onvoorspelbaar blijft bleek in de zomer van 2004 (dat is een jaar nadat ikzelf op de kraterrand stond), toen de Bromo plotseling uitbarstte. Er zijn 2 doden gevallen (toeristen) en 2 mensen zijn gewond geraakt.