2. Bogor
Bogor, tot eind 1949 Buitenzorg, is een stad in West-Java met een inwoneraantal van ongeveer 750.000 mensen. Het was de hoofdstad van Indonesië tijdens de Engelse koloniale periode onder bestuur van Thomas Stamford Raffles en werd door de Nederlanders gebruikt als hoofdstad van Nederlands-Indië tijdens het droge seizoen.
Bogor ligt op 54 km ten zuiden van het centrum van Jakarta, op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door dode vulkanen zoals de Gunung Gede Pangrango en Gunung Salak. Bogor heeft meer onweersbuien dan elke andere plaats op aarde; de stad is in Indonesië dan ook bekend als Kota Hujan, de Regenstad.
Bogor is gelegen aan de doorgaande autoroute van Jakarta naar Bandung, welke leidt over de Puncak-pas. Daarnaast ligt het aan de spoorlijn van Jakarta-Bandoeng, waarbij het nog het originele station uit 1873 heeft. Ten zuiden van de stad zijn grote (van oorsprong door Nederlanders opgezette) koffie en theeplantages.
Geschiedenis
Buitenzorg werd gesticht in 1745 door gouverneur-generaal Gustaaf Willem van Imhoff sr.. Hij legde er een buitenverblijf aan, dat in 1834 door een aardbeving verwoest werd. In 1856 kwam een nieuw paleis gereed, dat in de koloniale tijd diende als ambtswoning voor de gouverneur-generaal en tegenwoordig dienst doet als presidentieel paleis. Rond het park ligt een groot aantal gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog.
Tevens huisvest de stad sinds 1903 een landbouwuniversiteit, in de Nederlandse tijd Middelbare Landbouwschool en tegenwoordig Institut Pertanian Bogor geheten, welke een uitgestrekte campus heeft op verschillende plaatsen in en om de stad. Daarnaast staan er een aantal (katholieke) kostscholen in neo-gotische stijl.
Bezienswaardigheden
- Paleis
- Kebun Raya Bogor, de botanische tuin, in 1817 aangelegd als ‘s Lands Plantentuin te Buitenzorg
Kebun Raya Bogor
De Kebun Raya Bogor (Raya = groot: de grote/majestueuze tuin van Bogor), tot 1949 ‘s Lands Plantentuin te Buitenzorg, is een hortus botanicus in de Indonesische stad Bogor, voorheen Buitenzorg.
Historie
Buitenzorg was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. In 1817 werd daar door dr. Caspar Georg Carl Reinwardt een botanische tuin, tevens proefstation, gesticht, ‘s Lands Plantentuin te Buitenzorg. In vijf jaar tijd wist hij er 900 verschillende planten bijeen te brengen. De paleistuin van de gouverneur-generaal grensde aan ‘s Lands Plantentuin, zodat het leek of beide gronden in elkaar overliepen.
Er werden o.a. onderzoek verricht naar de cultivering van planten en zaden uit andere delen van Indonesië. Onderzoek richtte zich bijvoorbeeld op de cultivering van palmbomen voor palmolie productie en theeplanten voor thee productie.
Op de nabijgelegen Puncak-pas (de hoogst gelegen bergpas voor gemotoriseerd verkeer van Java) liggen veel theeplantages.
Na de soevereiniteitsoverdracht werd het paleis in wat nu Bogor heette, de residentie van de Indonesische president Soekarno en de Plantentuin werd omgedoopt tot “Kebun Raya Bogor”.
Status
De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds meest vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. Gelegen midden in het centrum van Bogor, is de plantentuin een belangrijke toeristische trekpleister van de stad en zelfs van geheel Java.
De Kebun Raya Bogor is thans een van de vier Kebun Raya Indonesia die deel uitmaken van het Indonesisch Instituut van Wetenschappen. De overige drie tuinen zijn: Kebun Raya Cibodas, Kebun Raya Purwodadi en Kebun Raya Eka Karya. De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.
De Puncak-Pas
Puncak (oude schrijfwijze Poentjak) is de naam van een pas op het Indonesische eiland Java die men passeert, als men van Bogor naar Bandung reist. Letterlijk vertaald betekent puncak top. Het hoogste punt van de pas bevindt zich op ongeveer 1500 m hoogte.
Aangezien dit een hoog gelegen en daardoor relatief koel gebied is, was het al voor de tweede wereldoorlog populair om hier vanuit het snikhete Batavia/Jakarta een “frisse neus” te gaan halen. Aan die koloniale periode is het te danken dat er Zwitserse houten chalets staan. Tegenwoordig is de route omgeven door hotels en vakantieoorden. Voor de Indonesiërs uit het laagland is het daarnaast ook bijzonder dat er dennenbomen groeien en de plaatselijke bevolking wintersportjacks en mutsen draagt.
Het gebied (met name de Preanger nabij Bandoeng) kent grote koffie- en theeplantages.
Vanaf de pas kun je een korte wandeling maken naar de Telaga Warna, een vulkanisch meertje.
Een andere toeristische trekpleister, even ten zuiden van de pas, is de Botanische tuin in Cibodas